Odličan nastup atletičara OAK-a na SP u dvorani!

Od 18. do 20. marta Beograd je bio domaćin Svetskog atletskog prvenstva u dvorani. Naši atletičari Asmir Kolašinac, Boško i Aleksa Kijanović, Luka Trgovčević i Anja Lukić činili su trećinu reprezentacije. Nikada do sada jedan atletski klub iz naše zemlje nije imao petoro atletičara na velikom takmičenju, kao što je SP u dvorani!

Boško deseti 400metraš sveta!

Boško Kijanović, višestruki juniorski rekorder Srbije u dvorani i na otvorenom, finalista najvećih juniorskih takmičenja i prvak Balkana iz 2020. godine, na neverovatan način je uspeo da se plasira na Svetsko prvenstvo. On je na Belgrade Indoor Meetingu uspeo da obori izuzetno jak, 30 godina star državni rekord Slobodana Brankovića, istrčavši 400m za 46,22s.

Odličnu seriju rezultata nastavio je i u kvalifikacijama Svetskog prvenstva, gde se u poslednjim metrima trke sa 46,88s izborio za drugu poziciju u grupi koja ga je direktno odvela u polufinale na 400m! U direktnoj trci, pobedio je nekadašnjeg šampiona sveta i Evrope Pavela Maslaka!
Nakon impresivnih kvalifikacija, Boško je imao zadatak da u istom danu ponovi još jednu sjajnu trku u polufinalu. Kao najmlađi polufinalista, odlično se snašao i ostvario rezultat od 46,97s koji mu je doneo najveći uspeh u karijeri, deseto mesto na Prvenstvu sveta!

Boško Kijanović, OAK, SP u dvorani, kvalifikacije 400m
Boško Kijanović, SP u dvorani, kvalifikacije 400m

Asmir Kolašinac na 11. mestu!

Asmir je kapiten i najiskusniji član reprezentacije, učesnik svih najvećih takmičenja na svetu. Iz godine u godinu je na visokom nivou, bio je šampion Evrope, više puta nas je obradovao medaljama pod krovom i na otvorenom, obarao državni rekord u dvorani. Jedini naš član koji je bio finalista Olimpijskih igara, kao i prošlogodišnji učesnik u Tokiju! Ove zime izjednačio je svoj lični rekord u dvorani 21.06m i imao konstantne rezultate preko 20.50m!

U finalu Svetskog prvenstva, Asmir je zauzeo 11. mesto sa rezultatom iz prve serije 20.64m! Za 8 najboljih bilo je potrebno 20.94m, što Asku tada nije pošlo za rukom. Nažalost, prestupio je u drugoj i trećoj seriji i ostao je rezultat 20.64m. Konkurencija u bacanju kugle je bila izuzetno jaka, a veliko iznenađenje bio je Brazilac Darlan Romani koji je bacio kuglu do 22.53m čime je pobedio Olimpijskog šampiona i svetskog rekordera Ryana Crousera.

Asmir Kolašinac, OAK, SP u dvorani, bacanje kugle
Asmir Kolašinac, SP u dvorani, bacanje kugle

Anja Lukić 34.mesto

Seniorska i juniorska državna rekorderka u dvorani na 60m sa preponama, učesnica je svih najvećih takmičenja u mlađim kategorijama, od Balkana, preko Mediterana do Evrope i sveta. Ove zime došla je do najvećeg ostvarenja u karijeri. Oborila je seniorski državni rekord i ostvarila normu za Svetsko prvenstvo 8.14s! Aktuelna je najbolja atletičarka Beograda 6 godina za redom u mlađim kategorijama i najbolja juniorka Srbije 2018. godine.

U kvalifikacijama Svetskog prvenstva, Anja je istrčala 8.25s i zauzela 4. mesto u grupi što, nažalost, nije bilo dovoljno za prolazak u polufinale. Da bi prošla u dalji krug takmičenja bio je potreban rezultat 8.17s. Na svom prvom Svetskom prvenstvu Anja je zauzela 34.mesto u ukupnom plasmanu!

Anja Lukić, OAK, SP u dvorani, 60m prepone, 5. staza
Anja Lukić, SP u dvorani, 60m prepone, 5.staza

Aleksa Kijanović 36. mesto

Aleksa je višestruki šampion Srbije u sprinterskim disciplinama. Državni je rekorder u dvorani i vicešampion Balkana u dvorani, dok na otvorenom ima zlato i srebro. Učestvovao je i predstavljao našu zemlju na prethodna dva Prvenstva Evrope u dvorani. Do plasmana na svoje najveće takmičenje u karijeri došao je trčeći najbrže trke pod krovom u istoriji Srbije!

U kvalifikacijma na 60m, Aleksa je istrčao 6.80s što, nažalost, nije bilo dovoljno za prolazak u polufinale. Aleksa je imao probleme sa zadnjom ložom još od Belgrade Indoor Meeting-a pa nije mogao da pruži svoj maksimum. Ovim rezultatom zauzeo je 36.mesto na svom prvom Svetskom prvenstvu!

Aleksa Kijanović, OAK, SP u dvorani, kvalifikacije 60m, 3. staza
Aleksa Kijanović, SP u dvorani, kvalifikacije 60m, 3.staza

Luka Trgovčević 38.mesto

Aktuelni višegodišnji najbolji preponaš Srbije, bronzani sa prvenstva Balkana u dvorani na 60m prepone, osvajač najsjajnijih medalja na Prvenstvima Srbije u obe sprinterske preponaške discipline. Luka je stalan član reprezentacije i učesnik na poslednja dva Evropska prvenstva u dvorani!

U svojoj kvalifikacionoj trci, Luka je zakačio poslednju preponu što je na kraju dalo rezultat 7.89s. Nažalost, to nije bilo dovoljno za prolazak u polufinale i Luka je u ukupnom plasmanu zauzeo 38.mesto!

Luka Trgovčević, OAK, SP u dvorani, 60 prepone, 5. staza
Luka Trgovčević, SP u dvorani, 60m prepone, 5.staza

Naš klub su još predstavljale Farzaneh Fasihi (Iran) i Rafalia Spanoudaki (Grčka). Rafalia je zauzela ukupno 32.mesto rezultatom 7.35s, dok je Farzaneh bila 37. sa 7.39s.

Rafalia Spanoudaki, OAK, Grčka, SP u dvorani, 60m
Rafalia Spanoudaki, Grčka, SP u dvorani, 60m
Farzaneh Fasihi, OAK, Iran, SP u dvorani, kvalifikacije 60m
Farzaneh Fasihi, Iran, SP u dvorani, kvalifikacije 60m

Čestitamo svim našim atletičarima i njihovim trenerima na postignutim rezultatima!

Svetsko prvenstvo u dvorani u Beogradu je najuspešniji šampionat do sada. Postignuta su tri svetska rekorda i sedam rekorda šampionata. Sve rezultate takmičenja možete videti ovde.

Leave a Comment